Βιβλιοπαρουσίαση:
Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
ΤΗΣ Β' ΒΑΤΙΚΑΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Μία ορθόδοξη διερεύνηση του Βαπτίσματος και της Εκκλησίας
κατά το Διάταγμα περί Οικουμενισμού
του Πρωτοπρεσβυτέρου Πέτρου Χιρς
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος" του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, ηβιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του πρωτοπρεσβυτέρου Πέτρου Χιρς «Η Εκκλησιολογική Αναθεώρηση της Β΄Βατικανής Συνόδου: Μία ορθόδοξη διερεύνηση του Βαπτίσματος και της Εκκλησίας κατά το Διάταγμα περί Οικουμενισμού» (εκδόσεις Uncut Mountain Press). Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του π. Πέτρου Χιρς με επιβλέποντα τον Καθηγ. Δημήτριο Τσελεγγίδη, που εγκρίθηκε με άριστα από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος και ο καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ. Ιωάννης Κουρεμπελές. Ο συγγραφέας, πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς, αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που τον οδήγησαν στη επιλογή του θέματος της διδακτορικής του διατριβής. Ακολούθησαν ερωταπαντήσεις και διάλογος. Η βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε με θερμά λόγια του παρισταμένου Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Θεοκλήτου για τον π. Πέτρο Χιρς, κληρικό της Ι. Μητροπόλεώς του.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεος μεταξύ άλλων παρουσίασε αναλυτικά τρία κύρια σημεία του βιβλίου: 1) Τις πηγές και την προέλευση της «βαπτισματικής θεολογίας» με τη σταδιακή απομάκρυνση από την Πατερική παράδοση και διδαχή, από τα πρώτα βήματα του Ιερού Αυγουστίνου, στην αποφασιστική διαφοροποίηση του Θωμά Ακινάτη και τελικά στην καινοτόμο εκκλησιολογία του Yves Congar και συνακόλουθα της Β΄ Βατικανής Συνόδου, 2) Τη νέα «communio» εκκλησιολογία της Β' Βατικανής Συνόδου και την ασυνέχειά της με την προηγούμενη εκκλησιολογία του Πάπα Πίου ΙΒ΄, καθώς και την έντονη διαφοροποίηση και πλήρη αποξένωσή της από την Πατερική εκκλησιολογία της Ορθοδοξίας, και 3) Την έλλειψη από τα κείμενα της Β΄ Βατικανής Συνόδου της διακρίσεως των ακτίστων ενεργειών καθώς και την παντελή απουσία αναφοράς στην περί δαιμονίων διδασκαλία της Εκκλησίας (διάκριση των πνευμάτων).
Ο Καθηγητής Δημήτριος Τσελεγγίδης μίλησε με θέρμη για τον άριστο διδάκτορά του και συσχέτισε με εξαιρετική επιτυχία τα κύρια σημεία και πορίσματα της διατριβής με το σημερινό εκκλησιαστικό γίγνεσθαι.
Ο κ. Τσελεγγίδης επισήμανε καίρια σημεία συμπορεύσεως των Ορθοδόξων εκπροσώπων στο Διάλογο με την νέα εκκλησιολογία της Β΄ Βατικανής Συνόδου, αλλά και το παράλογο της στάσης των Ρωμαιοκαθολικών που θέτουν την σημασία του παπικού πρωτείου πάνω από αυτή της ίδιας Θείας Ευχαριστίας.
Ο κ. Τσελεγγίδης επισήμανε καίρια σημεία συμπορεύσεως των Ορθοδόξων εκπροσώπων στο Διάλογο με την νέα εκκλησιολογία της Β΄ Βατικανής Συνόδου, αλλά και το παράλογο της στάσης των Ρωμαιοκαθολικών που θέτουν την σημασία του παπικού πρωτείου πάνω από αυτή της ίδιας Θείας Ευχαριστίας.
Ο συγγραφέας, πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς, στο πρώτο μέρος του λόγου του ανέφερε τους λόγους και τις εμπειρείες που τον οδήγησαν στην εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής. Στο δεύτερο μέρος μίλησε για τον «προβληματισμό» του που προέκυψε από την έρευνά του για την σημερινή εκκοσμικευμένη και μινιμαλιστική ποιμαντική μέσα στην Εκκλησία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Προσφέρω το βιβλίο αυτό και ως αφορμή για αυτοκριτική. Το καταθέτω ως απαρχή και έναυσμα ενός γόνιμου διαλόγου εντός της Εκκλησίας, αναφορικά με τη δική μας αναδυόμενη νέα εκκλησιολογία και το είδος του ποιμαντικού έργου που καθιστά ικανή την αποδοχή της.»
Όλη η εκδήλωση θα αναρτηθεί στο τηλεοπτικό διαδικτυακό κανάλι www.intv.gr, όπως επίσης και οι λόγοι των ομιλιτών στην ιστοσελίδα:www.pemptousia.gr.
Η εκδήλωση, που απ’ευθείας μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, άνοιξε με βυζαντινούς ύμνους από την βυζαντινή χορωδία Ευδρομούντες. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιμανδρίτης Λουκάς (Murianka), Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αγίας Τριάδος (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), καθώς και ο ιερομόναχος Λουκάς της Ιεράς Μονής Οσ. Γρηγορίου του Αγίου Όρους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, αρχιμ. Μεθόδιος Αλεξίου, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, Γέροντας Ιωσήφ, ο Ομοτ. Καθηγητής πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, καθώς και Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ηγούμενοι Ι. Μονών, κληρικοί, μοναχοί και πλήθος κόσμου.
Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Χιρς (Heers) είναι αμερικανικής καταγωγής, ανατραφείς σε οικογένεια αγγλικανού ιερέα στις ΗΠΑ, ο οποίος μετεστράφη στην Ορθοδοξία μαζί με μεγάλο αριθμό ενοριτών του. Ο π. Πέτρος βαπτίστηκε Ορθόδοξος στην Ι. Μ. Αγ. Παύλου Αγ. Όρους, είναι άριστος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στον τομέα της Δογματικής. Είναι ιδρυτής και πρώτος επιμελητής του περιοδικού Divine Αscent, A Journal of Orthodox Faith και συγγραφέας θεολογικών άρθρων. Συνέγραψε το βιβλίο The Missionary of Modern Ecumenism: Milestone Leading up to 1920 και μετέφρασε στα αγγλικά το «Βίος του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, του ιερομονάχου Ισαάκ. Υπηρετεί ως εφημέριος στην ενορία του Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων Χαλκιδικής της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού. Έχει 5 παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου