Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Συμπροσευχές Ορθοδόξων Μητροπολιτών με Παπικούς και όχι μόνο...




Στα πλαίσια της Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ (Πρόεδρος Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας) συμπροσευχή στο Λουθηρανικό ναό. (Παρίσι - 17 Ιανουαρίου)

Έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικοί με τον Καρδινάλιο André Vingt-Trois , Μονοφυσίτες και Προτεστάντες.








Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα (Ιανουάριος 2013) στον ορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού (Μητρόπολη Ερζεγοβίνης) στην πόλη Dubrovnik, πραγματοποίηθηκε συμπροσευχή Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ορθόδοξος επίσκοπος Ερτζεγοβίνης Γρηγόριος και o ρωμαιοκαθολικός "επίσκοπος" του Dubrovnik Mato Uzinic. 
Ύστερα από περσινή συμπροσευχή για την ενόντητα η οποία έγινε σε παπικό ναό του Dubrovnik, η φετινή διεξήχθη μέσα σε ορξόδοξο ναό. 
Και οι δυό όμως αυτή τη φορά φορούσαν το αρχιερατικό ομοφόριο κατά τη διάρκεια της συμπροσευχής. 
Χρήζει ιδιαιτέρας προσοχής με ποιό τρόπο ονόμασε ο επίσκοπος Γρηγόριος τον εαυτό του, κάτι που ακούγεται ξεκάθαρα στο σχετικό βίντεο. 
Γνωστόν τυγχάνει ότι στη Σερβία, και γενικά στις πρώην Γιουκοσλάβικες χώρες, ο ορθόδοξος επίσκοπος προσφωνείται με τον τίτλο episkop ή vladyka, ενώ ο ρωμαιοκαθολικός με τον τίτλο  biskup.
Και μια ματιά στους τίτλους ειδήσεων που αναφέρονται σ΄ αυτό το γεγονός συμπροσευχής να ρίξει κανείς θα διαπιστώσει το λεγόμενο. 
Μόλις ακουστεί η λέξι biskup σε κανέναν δεν χωράει αμφιβολία ότι λόγος γίνεται για το ρωμαιοκαθολικό "επίσκοπο". Και το αντίστροφο. 
Ο νύν Ερτζεγοβίνης όμως σε δήλωσή του (0.50-0.56) τόνισε ότι ο Mato Uzinic ώς "biskup του Dubrovnik και εγώ ως biskup της Ερτζεγοβίνης", δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν την ένωση των Εκκλησιών. 












πηγή ΑΚΤΙΝΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails