Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Μητρ. Γαλλίας Εμμανουήλ: Η Μεγάλη Σύνοδος θα αναγνωρίσει παπικούς και προτεστάντες ως Εκκλησίες

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ σε συνέντευξή του στον "Εθνικό Κήρυκα" της Αμερικής, την οποία αναδημοσιεύει το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Romfea, επιβεβαιώνει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ότι η “Αγία και Μεγάλη Σύνοδος” θα αναγνωρίσει ως Εκκλησίες τους αιρετικούς παπικούς και προτεστάντες. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε όλες τις άλλες Εκκλησίες, είτε είναι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είτε οι Εκκλησίες οι οποίες προήλθαν από την Μεταρρύθμιση. Πρέπει να είμαστε λογικοί σε όλα αυτά τα θέματα. Δεν ζητούμε τίποτε παραπάνω από αυτά τα οποία αποφασίσαμε από κοινού».


«Δυόμισι εκατομμύρια ευρώ» θα στοιχίσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ως γνωστόν έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί στην Κρήτη τον Ιούνιο, τόνισε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, σε αποκλειστική συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα».
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση πόσο θα κοστίσει η Σύνοδος, απάντησε, «ευχαριστώ που θέτετε αυτό το ερώτημα διότι ακούσθηκαν πάρα πολλά που είναι παραποίηση της αλήθειας. Πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ.
Νομίζω ότι είναι ένα λογικό ποσό στο οποίο θα συμβάλλουν όλες οι Εκκλησίες διότι δεν μπορεί να τα επωμισθεί μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Τόνισε πως «όλα αυτά τα χρόνια της προετοιμασίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε πληρώσει τα έξοδα. Και σήμερα ένα μεγάλο μέρος το επωμίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είμαστε ευγνώμονες προς όλες τις Εκκλησίες και ιδιαιτέρως προς την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την οικονομική βοήθεια, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού για την διοργάνωση της Συνόδου».

Ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σήμερα σε έναν εκ των κορυφαίων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, μέλος της Ιεράς Συνόδου, εκ των διοργανωτών της Μεγάλης Συνόδου, και εξ' απορρήτων συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μίλησε για την προετοιμασία, την θεματολογία, την επιλογή της Κρήτης, την συμμετοχή της Ελλάδος και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Επίσης αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ των δύο πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το ζήτημα επί της Δικαιοδοσίας του Κατάρ.
Τόνισε πως «δυόμισι μήνες πριν από την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει.
Υπάρχει επιτροπή υποδοχής των προκαθήμενων στην Κρήτη και επίσης με την συμμετοχή στελεχών κληρικών λαϊκών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο».
Είπε ότι «περιμένουμε η Μεγάλη Σύνοδος πραγματικά να δώσει το πνεύμα του ρόλου της Εκκλησίας στον άνθρωπο του 21ου αιώνα» ενώ υπενθύμισε πως «η ιδέα ξεκίνησε από το 1923 και 1930, αλλά άρχισε να διοργανώνεται πριν από 55 χρόνια».
Μιλώντας για τη θεματολογία είπε, ότι, «αυτή τη στιγμή έχομε έξι θέματα: 1) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο 2) η Ορθόδοξος Διασπορά, 3) το Αυτόνομο και η Ανακήρυξης του, 4) η Νηστεία στο σημερινό κόσμο, 5) η Ορθόδοξος Εκκλησία και οι σχέσεις με τον λοιπό Χριστιανικό Κόσμο, 6) και το Μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού».
Όταν τον ρωτήσαμε έπειτα από μισό αιώνα προετοιμασίας αυτά τα έξι θέματα επιλέξατε; Τί ενδιαφέρουν τους σημερινούς ανθρώπους του 21ου αιώνα και μάλιστα τους νέους αυτά τα θέματα για την Αυτονομία και το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας, ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ είπε, πως, «όταν το ακούει κάποιος αυτό ότι ετοιμάζαμε τη Σύνοδο επί 50 χρόνια για να έχομε μόνο αυτά τα θέματα τα οποία ουσιαστικά αφορούν τους Θεολόγους, θα έλεγε ότι έχει δίκιο να αναρωτιούνται οι νέοι άνθρωποι. Όμως θα έλεγα ότι η Σύνοδος θα είναι μία ηχηρή φωνή της ενωμένης Ορθοδοξίας».
Συμπλήρωσε, πως, «και τίποτα ακόμα να μην αποφασιζόταν, το γεγονός ότι επί τέλους οι 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ήταν μαζί για να βγάλουν ένα μήνυμα προς τον κόσμο, ανεξάρτητα από τα θέματα που έχουν αποφασιστεί να συζητηθούν, θα έλεγα ότι και μόνο αυτό αξίζει τον κόπο. Ότι η Ορθοδοξία ομιλεί με μία φωνή».\
Αναφορικά αν αυτή τη στιγμή η σύμπνοια και η ενότητα της Συνόδου τίθεται σε διακινδύνευση και μάλιστα από δύο πρεσβυγενή Πατριαρχεία, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, για την υπόθεση της Αρχιεπισκοπής Κατάρ που ίδρυσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ, είπε πως «πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα βρεθεί μία λύση και όλοι προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση διότι αυτό το πρόβλημα δεν πληγώνει μόνο τις σχέσεις των δύο Πατριαρχείων, αλλά ολόκληρη την Ορθοδοξία».
Διαβεβαίωσε ότι η Σύνοδος θα προχωρήσει ακόμα κι αν δεν λυθεί το θέμα των δύο Πατριαρχείων. Υπογράμμισε με έμφαση πως «η Σύνοδος θα γίνει. Έχει προχωρήσει και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει θέσει θέμα μη προσέλευσης του στη Σύνοδο ή μη υπογραφής κάποιου κειμένου. Το θέμα προκύπτει από την απουσία και μη υπογραφή κειμένων εκ μέρους του Πατριαρχείου Αντιοχείας» και συμπλήρωσε «δεν μπορούμε να μιλούμε στον κόσμο για καταλλαγή χωρίς να σκεφθούμε ότι η καταλλαγή θα πρέπει να αρχίσει πρώτα από εμάς τους ίδιους».
Όσον αφορά γιατί επιλέχθηκε η Κρήτη, είπε, «όπως ξέρετε είχε αποφασιστεί να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, αλλά λόγω των πολιτικών συνθηκών της διενέξεως μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Κρήτη είναι καθαρά χώρος της κανονικής Δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Όταν τον ρωτήσαμε πως απαντάτε σ' εκείνους που λέγουν ότι η Κρήτη είναι επίσης μέρος της μίας, ελεύθερης, αδιαίρετης και ενιαίας Ελλάδος η οποία έχει πρωτεύουσα την Αθήνα.
Τι θα πει ότι η Κρήτη είναι δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δηλαδή υπάρχει εκκλησιαστική πολυδιάσπαση στην μία ενωμένη Ελλάδα, είπε, πως, «δεν είναι θέμα ότι εμείς διαιρούμε την Ελληνική επικράτεια, ούτε τίθεται θέμα της ακεραιότητας της Ελλάδος. Εφόσον ο Οικουμενικός Πατριάρχης προεδρεύει και προτείνει ήταν πολύ λογικό να προτείνει έναν χώρο που ανήκει στην Κανονική Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν έχομε κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή με την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε υπήρξε άλλη σκέψη».
Σχετικά με το πόσα χρήματα έδωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η Ηγεσία των 100, το Ταμείο «Πίστη» για τη Σύνοδο, είπε, «δεν μπορώ να σας δώσω αυτή τη στιγμή αριθμό διότι δεν έχω μπροστά μου τα νούμερα, ένα μεγάλο μέρος πάντως το έχουν προσφέρει οι Οργανώσεις και οι πιστοί από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής».
Όταν τον ρωτήσαμε η Ελλάδα, η κυβέρνηση, πόσα χρήματα θα δώσει, είπε, «γι' αυτό το σκοπό βρισκόμαστε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Θα έχομε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, με υπουργούς και σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια και συνδρομή τους. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων υπουργείων και προσπαθούμε να δούμε με ποίο τρόπο μπορών να προσφέρουν βοήθεια στο θέμα της ασφαλείας, των μέσων μεταφοράς των προκαθημένων».
Στην ερώτηση πόσα θα κοστίσουν αυτά στην Ελλάδα, είπε, «δεν μπορώ να σας δώσω αυτή τη στιγμή ένα νούμερο. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο κοστίζει το θέμα της ασφάλειας, αλλά οπωσδήποτε είναι ένα μεγάλο ποσό και επίσης είναι και η όλη προσφορά εκ μέρους των Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως, της ΕΡΤ και των άλλων καναλιών. Επίσης η βοήθεια από τον ΟΤΕ για το Ιντερνέτ.
Όταν τον ρωτήσαμε πώς απαντάτε σ' εκείνους που λέγουν πως τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση, άνθρωποι πεινούν, παιδιά λιποθυμούν από ασιτία, μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, πώς θα συγκεντρωθείτε στην Κρήτη Πατριάρχες και Μητροπολίτες θα τρώτε σε δείπνα Πατριαρχικά και θα μιλάτε για τον Χριστό; Αισθάνεστε άνετα, ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ, είπε, «είμαστε πάνω απ' όλα άνθρωποι, βλέπομε το πόσο η κρίση η οποία μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο σήμερα και όλοι μας νοιαζόμαστε και αυτό ακριβώς το γεγονός θα μας απασχολήσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου» και πρόσθεσε «μη νομίζετε ότι θα τρώμε και θα πίνουμε χωρίς να σκεπτόμαστε τον άλλον, σκοπός μας είναι η επιτυχία της Συνόδου. Ο καθένας μας και στο σπίτι του να ήταν, δεν θα έμενε νηστικός».
Αν ανησυχούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάποιες δηλώσεις, εκδηλώσεις, άρθρα, ανθρώπων όχι μόνο από κάποιες φονταμενταλιστές φράξιες, αλλά από σοβαρούς και νουνεχείς Θεολόγους και ιεράρχες, είπε, «ζούμε σ' ένα ελεύθερο κόσμο και ο καθένας έχει δυνατότητα εκφράσεως της δικής του απόψεως αρκεί να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια. Τα κείμενα που έχουν εγκριθεί με ομόφωνο τρόπο, τα έχουν υπογράψει οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών και έτυχαν μιας διεργασίας στην οποία συμμετείχαν όλοι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε όλες τις άλλες Εκκλησίες, είτε είναι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είτε οι Εκκλησίες οι οποίες προήλθαν από την Μεταρρύθμιση. Πρέπει να είμαστε λογικοί σε όλα αυτά τα θέματα. Δεν ζητούμε τίποτε παραπάνω από αυτά τα οποία αποφασίσαμε από κοινού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails