Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Νέα απαίτηση του Φαναρίου για τις "Νέες Χώρες"



Σύμφωνα με δημοσίευμα του amen.gr το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά την συμμετοχή του Μητρ. Εδέσσης στην αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου στην Μεγάλη Σύνοδο.


Στην επίσημη 24μελή Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο συμπεριελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, ως εκπρόσωπος των Ιεραρχών των Μητροπόλεων των λεγομένων «Νέων Χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι οι Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, της Ηπείρου, της Θράκης και των νήσων του Βορείου Αιγαίου υπάγονται Κανονικά στο Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Θρόνου ενώ σε ό,τι αφορά τη διοίκησή τους αυτή παραχωρήθηκε επιτροπικώς, το 1928, στην Εκκλησία της Ελλάδος. 

Η πρόσκλησή αυτή πέραν του γεγονότος ότι είναι εξόχως τιμητική για τον Μητροπολίτη Εδέσσης, καθώς η επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα είναι ένα εκκλησιαστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας αφού για πρώτη φορά ύστερα από 12 αιώνες συγκαλείται μια τέτοια Σύνοδος, έχει όμως ως κίνηση και μια μεγάλη συμβολική σημασία. 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να εκπροσωπηθούν αντιπροσωπευτικά όλες οι εκκλησιαστικές επαρχίες του κλίματός του. 

Έτσι, εκλήθη και ο Μητροπολίτης Εδέσσης, από τις εν Ελλάδι Μητροπόλεις του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Πατριαρχικό γράμμα διαβιβάστηκε στον Μητροπολίτη Εδέσσης δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Την ίδια ώρα, εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η πρόσκληση στον Μητροπολίτη Εδέσσης θα απασχολήσει τη 12μελή Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας που αυτές τις ημέρες συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails