Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Μπορεί ένας; [περί Αγίου Μάρκου Ευγενικού]


του Κώστα Λειβαδίτη

”Πεπράκαμεν (πουλήσαμε) τήν πίστιν ἡμῶν, ἀντηλλάξαμεν τῇ ἀσεβείᾳ τήν εὐσέβειαν, προδόντες τήν καθαράν θυσίαν (τήν Ὀρθοδοξία), ἀζυμῖται (παπικοί) γεγόναμεν. Κόψατε τήν δεξιάν ἡμῶν τήν ὑπογράψασαν (κόψτε τό χέρι πού ὑπέγραψε), ἐκριζώσατε τήν γλῶσσαν ἡμῶν τήν τοιαῦτα ὁμολογήσασαν.”

Αυτά τα λόγια ψέλλισαν οι επίσκοποι που υπέγραψαν την ένωση- υποταγή της Ορθοδοξίας, φανερά ταραγμένοι και μετανιωμένοι, μπροστά στον εξαγριωμένο λαό που τους προπηλάκισε, όταν γύρισαν στην Κωνσταντινούπολη το 1439, μετά τη σύνοδο Φερράρας – Φλωρεντίας .

Όμως υπήρχε και ένας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Ένας που δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Δυτικών και δεν έβαλε την υπογραφή του! Και αυτός ήταν ο Άγιος που σήμερα εορτάζει, ο Μάρκος ο Ευγενικός, ο Επίσκοπος Εφέσου. Αυτός, που έκανε τον Πάπα Ευγένιο Δ’ να παραδεχτεί με θλίψη και απογοήτευση ότι ΄’Μάρκος οὐχ ὑπέγραψεν, οὐδέν ἐποιήσαμεν”!

Η προσφορά του Αγ. Μάρκου ήταν τεράστια και μάλιστα λίγα χρόνια πριν την άλωση της Πόλης! Κατάφερε μόνος του να κρατήσει ανόθευτη την Ορθοδοξία, κάνοντας πράξη τα λόγια του Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου, που έλεγε ότι “ἀρκεῖ εἷς ἄνθρωπος ζήλῳ πεπυρωμένος ὁλόκληρον διορθώσασθαι δῆμον” και έτσι έδωσε ελπίδα για τα χρόνια της σκλαβιάς που θα ακολουθούσαν!

Μακάρι και στη σημερινή αρνητική συγκυρία για την πατρίδα μας να βρεθεί αυτός ο ΕΝΑΣ! Όπως ο Αγ. Μάρκος δεν υπέγραψε την Ένωση των Εκκλησιών (στην ουσία υπακοή στον παπισμό) στη ψευτοσύνοδο της Ιταλίας, έτσι περιμένουμε σήμερα κάποιες υγιείς ακόμα πολιτικές και πνευματικές φωνές να αντιταχθούν στις πολλαπλές απειλές και διώξεις που υφίσταται ο Ελληνισμός!

Ένας ”Μάρκος” μας χρειάζεται και σήμερα! Ένας να βρεθεί να αντισταθεί και να ακολουθήσουν κι άλλοι! Ένας, όπως και να τον λένε! Ένας, και ας είναι μόνος του, όπως μόνος ήταν και ο Αγ. Μάρκος ο Ευγενικός. Ένας, να πει ΟΧΙ και να μείνει στην ιστορία!

Έρχεται η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, η στιγμή που σπάνια παρουσιάζεται στο διάβα της ανθρωπότητας, που όμως σημαδεύει ανεξίτηλα την πορεία του κάθε λαού! Ας αναγκάσουμε τις σύγχρονες ”Φερράρες – Φλωρεντίες” να αποφανθούν ”ἐποιήσαμεν οὐδέν”! Έλληνες είμαστε μωρέ, να πάρει η ευχή!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails