Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που πραγματοποιείται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στα Χανιά, μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον Μητροπολίτη Σασσίμων κ. Γενάδιο και τον ανακήρυξε εταίρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης απονέμοντάς του το σχετικό μετάλλιο.

Αναλυτικά:

Την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επεσήμανε χθες από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στα 150 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, επισκόπων, αιρετών και λαϊκών.
Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε με έμφαση ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης «τέθηκε σε αναγκαστική σιωπή και παροπλισμό» πριν από σαράντα ένα χρόνια και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να προσευχηθούν, ώστε να αρθεί σύντομα αυτή η αδικία, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.
«Οι τελευταίοι απόφοιτοι της Χάλκης υπηρετούν σήμερα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εδώ, στην Κρήτη, ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος είναι, επίσης, απόφοιτος της Χάλκης και όλοι οι απόφοιτοι της Χάλκης είχαν αυτό το οικουμενικό πνεύμα, που διακρίνει και χαρακτηρίζει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, γι' αυτό και όλοι οι Χαλκίτες θεολόγοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και συνεργάζονται πράγματι με τους άλλους αδελφούς μας Χριστιανούς σε όλα τα οικουμενικά φόρα και σε όλες τις οικουμενικές επιτροπές και πρωτοβουλίες. Γι' αυτό ζητώ τις προσευχές όλων σας, ώστε η Θεολογική μας Σχολή στα Πριγκιπόνησα στην Κωνσταντινούπολη σύντομα να επαναλειτουργήσει, αιρομένης της μεγάλης αδικίας, η οποία έγινε σε αυτήν και στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο εδώ και τέσσερις δεκαετίες», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος στην κεντρική ομιλία του προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών αναφέρθηκε σε θεολογικά ζητήματα.
Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης δρ Κωνσταντίνος Κενανίδης είχε καλωσορίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κάνοντας σύντομη αναφορά στο ουσιαστικό και πολυσχιδές έργο του.
Παράλληλα, ο κ. Κενανίδης ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης να ανακηρύξει εταίρο της Ο.Α.Κ. τον μητροπολίτη Ασίμων Γεννάδιο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να κάνει τη σχετική απονομή του μεταλλίου.
Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το τιμώμενο πρόσωπο, επισημαίνοντας το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε «πολύτιμο διαμάντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου».














Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails