Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Δημήτρης Νατσιός: Ο Φώτης Κόντογλου και η παιδεία του Γένους

Ο Σύλλογος «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» συμμετέχει στο έτος Φώτη Κόντογλου με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του και τιμά τον μεγάλο έλληνα οικουμενικό δάσκαλο με σειρά εκδηλώσεων.
Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, το Σάββατο 25 Απριλίου και ήταν μία παρουσίαση της ανεκτίμητης προσφοράς του Κόντογλου στα γράμματα και τις τέχνες.
Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του εγγονού του Φώτη Κόντογλου, του κ. Φώτη Μαρτίνου, στον οποίο προσφέρθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου μας, κ. Γρηγόρη Καλύβα, ένας πίνακας ζωγραφικής, τον οποίο φιλοτέχνησε ο εξαίρετος ζωγράφος Καλαμπακιώτης και μέλος του Δ.Σ κ. Κώστας Αδάμος. 
Ο Φώτης Μαρτίνος εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του προς τον Σύλλογό μας για το ετήσιο αφιέρωμα στον Κόντογλου και υποσχέθηκε ότι θα παρευρεθεί σε μία από τις προσεχείς εκδηλώσεις μας και θα μιλήσει για το έργο του παππού του  αποκαλύπτοντας άγνωστα στοιχεία από το αρχείο της οικογένειας. Το αρχείο αυτό δωρήθηκε πριν ένα χρόνο στο Βυζαντινό Μουσείο με σκοπό την αξιοποίησή του, αλλά παραμένει ακόμη αναξιοποίητο.
Ομιλητής ήταν ο μάχιμος εκπαιδευτικός, πολυγραφότατος αρθρογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Νατσιός.
Ο κ. Δημήτρης Νατσιός αναπτύσσοντας το θέμα του αποκάλυψε την τραγική κατάσταση του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων μέσω των οποίων υποτίθεται, όπως τόνισε, τα σημερινά Ελληνόπουλα λαμβάνουν γνώσεις και μαθαίνουν γράμματα.
Η αναφορά του στο περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων και κυρίως οι αποκαλύψεις του για τα κείμενα ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων από το ακροατήριο επιβραβεύοντας τον ομιλητή.
Στη συνέχεια ετέθησαν ερωτήσεις και έγινε συζήτηση ενόσω το ακροατήριο παρέμεινε καθηλωμένο στις θέσεις του ζητώντας από τον ομιλητή να συνεχίσει τις αποκαλύψεις και να σταλούν  τα μηνύματα στο Υπουργείο Παιδείας.
Ουσιαστικά η εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια κραυγή αγωνίας για την παιδεία, την γλώσσα και την Ελληνική ταυτότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails