Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών

Στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου των Εκκλησίων της Ευρώπης (KEK) παρεβρέθηκε την Κυριακή,19 Ιουλίου 2009 ο Οικ. Πατριαάρχης κ. Βαρθολομαίος. «Μια καλύτερα οργανωμένη και δομημένη μέθοδο συνεργασίας» μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και περίπου 120 Ορθοδόξων, Παλαιοκαθολικών, Αγγλικανικών και Προτεσταντικών Εκκλησιών που είναι μέλη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών πρότεινε, από την Λυών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ακόμη, στην ομιλία του τόνισε για ακόμη μια φορά τη σταθερή του θέση, ότι η Ορθοδοξία οφείλει «να επιζητά την Χριστιανική ενότητα στην πίστη» καθώς και κατά τον κ. Βαρθολομαίο,«ο Κύριος, επιθυμεί από εμάς να κάνουμε ότι είναι δυνατό για την αποκατάσταση της πλήρους Κοινωνίας μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ευρώπη». Απευθυνόμενος, το απόγευμα της Κυριακής, στην 13η Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών που πραγματοποιείται στην γαλλική πόλη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισήμανε ότι «αναβολές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Αντιθέτως, η συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών μας καθώς επίσης και η συνεργασία τους με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πεδίο της πολιτικής, της οικονομίας και της Κοινωνίας είναι ουσιώδης και επείγουσα”. Χωρίς μια κοινή μαρτυρία, συνέχισε, οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι «χωρίς Χριστιανικές πνευματικές αξίες οι οποίες συνδέονται με οτιδήποτε αφορά την υποστήριξη και την προστασία του ανθρωπίνου προσώπου και της ταυτότητας του” Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος του ενθάρρυνε, ήδη από το 1979, δημοσίως την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ενταχθεί στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Παραδεχόμενος ότι «ένα τέτοιο βήμα δεν είναι ένα απλό ζήτημα», έκανε λόγο για «ένα συμβούλιο όλων των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών».Μιλώντας αρκετές φορές εκτός κειμένου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτησε την παρουσία του Καρδιναλίου Φιλίπ Μπαρμπαρίν, του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου της Λυών, και του ζήτησε να μεταφέρει τις προτάσεις του σε εκείνα τα πρόσωπα που θα τις μελετήσουν και θα εργαστούν πάνω σε αυτές.Επαίνεσε τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Καθολικών Επισκόπων για την υιοθέτηση της Οικουμενικής Χάρτας (Charta Oecumenica), μια συμφωνία στην βάση της συνεργασίας μεταξύ όλων των Εκκλησιών.
Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Στιγμιότυπα από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του ΚΕΚ και το κλίμα που επικράτησε εκεί!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τί ωραίο τσίρκο...

* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails