Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Με την παρουσία του Καρδιναλίου Κάσπερ η θρονική εορτή στο Φανάρι

Με την παρουσία του Καρδιναλίου Κάσπερ "συνεορτάστηκε" και φέτος η θρονική εορτή του Φαναρίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προσφωνόντας τον Καρδινάλιο Κάσπερ ανέφερε:



Σεβασμιώτατε Καρδινάλιε κύριε Walter Kasper, ἐκπρόσωπε τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα καὶ Ἐπισκόπου Ρώμης κυρίου Βενεδίκτου τοῦ 16ου, μετὰ τῆς τιμίας ὑμῶν συνοδείας,

Μετὰ πολλῆς χαρᾶς ὑποδεχόμεθα ὑμᾶς καὶ πάλιν εἰς τὰς αὐλὰς τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἐκκλησίας τῆς Νέας Ρώμης, ἵνα συνεορτάσωμεν τὴν ἱερὰν μνήμην τοῦ ἱδρυτοῦ καὶ προστάτου αὐτῆς Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου. Ἀπὸ μέσης καρδίας εὐχαριστοῦμεν τῷ ἀγαπητῷ ἡμῖν ἐν Κυρίῳ ἀδελφῷ ἁγιωτάτῳ Πάπᾳ τῆς παλαιᾶς Ρώμης κυρίῳ Βενεδίκτῳ διότι ηὐδόκησε καὶ ἐφέτος νὰ ἀποστείλῃ ἐκπροσώπους αὐτοῦ εἰς τὴν Θρονικὴν Ἑορτὴν τῆς ἡμετέρας Ἐκκλησίας στοιχῶν τῷ ἀπὸ δεκαετιῶν καθιερωθέντι ἔθει τῆς ἀνταλλαγῆς ἐπισκέψεων κατὰ τὰς θρονικὰς ἑορτὰς τῶν δύο παλαιφάτων καὶ ἀποστολικῶν Ἐκκλησιῶν ἡμῶν εἰς ἐπιβεβαίωσιν τῆς βουλήσεως αὐτῶν ὅπως ἄρουν τὰ ἐπὶ χιλιετίαν συσσωρευθέντα ἐμπόδια εἰς τὴν μετ’ ἀλλήλων πλήρη κοινωνίαν. Εἰς τὴν ἐνταῦθα παρουσίαν ὑμῶν ἀποδίδομεν σπουδαίαν συμβολικὴν σημασίαν, καθότι δι’ αὐτῆς δηλοῦται κατὰ τρόπον λίαν ἐπίσημον ἡ βούλησις καὶ τῆς ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ρώμης ὅπως πράξῃ καὶ αὕτη πᾶν τὸ κατ’ αὐτήν, ἵνα ἐπανεύρωμεν τὴν ἐν τῇ αὐτῇ πίστει καὶ μυστηριακῇ κοινωνίᾳ ἑνότητα ἡμῶν κατὰ τὸ θέλημα τοῦ καλέσαντος ἡμᾶς εἰς ἑνότητα «ἵνα ὁ κόσμος πιστεύσῃ» (Ἰω. ιζ’, 21).






Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Επιβολή τιμωριών στην Κύπρο

Τελικά η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου επέμεινε στην τακτική της φίμωσης και της τρομοκράτησης και τιμώρησε τους κληρικούς και μοναχούς που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες στην Πάφο.
Το ανακοινωθέν της Συνόδου της Κύπρου έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε, στὶς 4 καὶ 5 Νοεμβρίου σὲ διήμερη, ἔκτακτη συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρία τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἀσχολήθηκε μὲ τὰ ἑξῆς θέματα:
α)  Συνέχισε τὴν κατ’ ἄρθρον ἐξέταση  τοῦ νέου Προσχεδίου τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου.
β) Ἐνημερώθηκε γιὰ τὶς ἀνακρίσεις ποὺ διεξήγαγαν οἱ Μητροπολίτες Κιτίου καὶ Τριμυθοῦντος γιὰ τοὺς μοναχοὺς καὶ κληρικοὺς οἱ ὁποῖοι πῆραν μέρος στὰ γεγονότα εἰς Πάφον κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ Διαλόγου Ὀρθοδόξων καὶ Ρωμαιοκαθολικῶν.
Διὰ τοὺς μοναχοὺς τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Σταυροβουνίου ἐπεβλήθη τὸ ἐπιτίμιον τῆς ἐπὶ δίμηνον στέρησης τῆς Θείας Κοινωνίας.
Διὰ τοὺς ἱερεῖς τῆς Μητρόπολης Τριμυθοῦντος ἐπεβλήθη ἡ στέρησις ἑνὸς μηνιαίου μισθοῦ. Ἐπὶ πλέον ἔγινε πρὸς αὐτοὺς ἐπίπληξη καὶ ἐδόθησαν οἱ δέουσες συστάσεις.
Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου
5 Νοεμβρίου 2009.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση Ομπάμα-Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009.










Κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα στην ημίωρη συνάντηση μαζί του.





Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε πως όταν θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Τούρκο πρωθυπουργό την ανάγκη σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα του ζητήσει να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Εγινε λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας προβλήματα του Πατριαρχείου. Μάλιστα μας είπε πως περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Θα του αναφέρει και όλα αυτά τα θέματα που του είχε αναφέρει και άλλη φορά. Όπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι’ αυτά τα θέματα τα οποία γι’ αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν το μήνυμά του. Μιλήσαμε και για την εδώ Ομογένεια και της ελευθερίας την οποία απολαμβάνει ο Ορθόδοξος κόσμος στην Αμερική. Και ο κ. πρόεδρος είπε ότι αυτό είναι αυτονόητο διότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της Αμερικής».
Ερωτηθείς εάν η σημερινή επίσκεψη στον Λευκό Οίκο «έσβησε τις κακές εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψη Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο, όταν δεν μετέβη στο Φανάρι», ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε: «Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν όπως είχε έρθει ο Πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε. Ηταν πολύ σύντομος η επίσκεψή του στην Τουρκία. Μόλις είχε γίνει πρόεδρος. Ηταν μία σύντομη επίσκεψη. Αλλά το ότι με εδέχθη κατ’ ιδίαν στο κατάλυμά του, στο ξενοδοχείο του, ανεξαρτήτως των άλλων συναδέλφων θρησκευτικών λειτουργών ήταν μία ένδειξις καλής θελήσεως και προσοχής προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και το ότι σήμερον μέσα στο βαρύ πρόγραμμά του αφιέρωσε 35 λεπτά για να μας ακούσει, να μας δεχθεί και να συζητήσουμε με κάθε άνεση, είναι και αυτό ενδεικτικόν της καλής θελήσεως του και της ευγενείας του και της κατανοήσεως των προβλημάτων του Πατριαρχείου και της Ομογενείας στην Τουρκία».
Στις δηλώσεις, τις οποίες έκανε έξω από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι συζήτησε επίσης με τον κ. Ομπάμα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος: «Με την ευγένεια και την καλοσύνη που τον διακρίνει μας εδέχθη, τον Αγιο Αμερικής και τους άλλους αδελφούς μητροπολίτες. Με πολλή ευγένεια και καλοσύνη αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη. Είπε ότι χαίρεται που ξανασυναντώμεθα. Μιλήσαμε για τα οικολογικά θέματα, για το συμπόσιο που είχαμε, δεν είναι ακόμα βέβαιος εάν θα μεταβεί στο μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο της Κοπεγχάγης. Μου είπε ότι συζήτησαν αυτά τα θέματα και με την κα Μέρκελ το πρωί (σ.σ. λίγη ώρα πριν υποδεχθεί τον Οικ. Πατριάρχη ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο). Επίσης του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία για τα θέματα της υγείας, γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση που προσπαθεί να κάνει».
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι τρεις μητροπολίτες που έχουν ταξιδέψει μαζί του στις ΗΠΑ, Χαλκιδόνος Αθανάσιος, Γαλλίας Εμμανουήλ και Κορέας Αμβρόσιος. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη και μίλησε στο Πανεπιστήμιο «Τζορζτάουν» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το «Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο».
Αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο ίδρυμα «Μπρούκιγκς» και θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του στο καπιτώλιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ράιντ, ενώ στη συνέχεια θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με την κ. Πελόζι.
Η αυριανή ημέρα θα ολοκληρωθεί με κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο κ. Βαρθολομαίος με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και εν συνεχεία δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη το ζεύγος Μπάιντεν στην επίσημη κατοικία του αντιπρόεδρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails